porady jak to ugryźć

Maślane ciasteczka z chałwową nutą.

Maślane ciasteczka z chałwową nutą.

Proste i dobre słodycze zrobione na szybko w domu to jest to! Dlatego wariacji na temat maślanych ciasteczek mnożę co niemiara i co i rusz piekę lekko zmodyfikowaną wersję. Dziś mam dla Was wersję chałwową, wykorzystującą Wasz ulubiony ostatnimi czasy słoiczek od Alpi Smaki, czyli chałwoladę. Ciasteczka są banalnie proste wykonaniu, mój ulubiony przepis #nadwieleweręce, czyli najprostszy z prostych.

Co do niego potrzeba?

125 g. mąki orkiszowej

125 g. mąki gryczanej

70 g. miękkiego (to szalenie ważne) masła

50 g. chałwolady w temperaturze pokojowej

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g. erytrytolu (jeśli użyjecie cukru dodajcie go trochę mniej, około 80 g.)

Jak się do tego zabrać? W pierwszej kolejności nastawcie piecyk na temperaturę 180 stopni, wyjmijcie z niego blachę do pieczenia i nakryjcie ją papierem. Następnie na stolnicę wysypcie mąkę, dodajcie erytrytol, proszek do pieczenia, jajko i na końcu masło i chałwoladę. Oba ostatnie produkty koniecznie muszą być od jakiegoś czasu trzymane w temperaturze pokojowej, żeby były odpowiednio miękkie. To naprawdę ważne, z zimnego masła trudno nam potem będzie ugnieść porządną ciasteczkową masę.

Gdy już zgromadziliście na stolnicy wszystkie potrzebne składniki zagniećcie je rękoma naprawdę porządnie, wszystko musi się ze sobą dokładnie zmieszać i dobrze zlepić w kulę, z której da się odrywać kawałki celem sporządzenia kulek wielkości orzecha włoskiego. Kiedy już odpowiednio przyłożyliście się do zadania i taką masę uzyskaliście, tym się właśnie zajmijcie w następnej kolejności. Zróbcie takowe kulki. Co potem? Kulki połóżcie na wyłożonej papierem blasze i przy pomocy widelca zróbcie z nich ciasteczka. Musicie po prostu widelcem spłaszczyć taką kulkę i gotowe, ciasteczka mogą już iść do pieca, gdzie powinny zostać przez całe 20 minut.

Po wyjęciu dajcie im chwilę na ostygnięcie, ale takie lekko ciepło możecie już zajadać. Takie są najlepsze!

Wszystkiego smacznego!

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Maślane ciasteczka z chałwową nutą.