porady jak to ugryźć

Maślane ciastka z masłem orzechowym...z puentą z pomarańczy!

Maślane ciastka z masłem orzechowym...z puentą z pomarańczy!

Uwielbiam ciastka maślane za dwie rzeczy. Po pierwsze - świetnie smakują w swej prostocie. Po drugie - zrobienie ich zajmuje chwilę. Maślane ciastka z masłem orzechowym to bardziej wyrafinowana wersja tradycyjnych ciasteczek. Ujmują posmakiem pomarańczy, a biorąc pod uwagę szlachetność i bogactwo odżywcze masła z orzechów laskowych smakołyki te zyskują całkiem zdrowy charakter. U mnie ten przepis, wygrzebany gdzieś sprzed lat, zdobył serce przyjaciół domu, przyjął się także u domowników, więc zachęcam do otwarcia roku właśnie z tymi ciastkami. A zapomniałabym - skórka pomarańczy sprawia, że cały dom pachnie cudnie! Bardzo to lubię!

Co będzie nam potrzebne?

170g masła w temperaturze pokojowej

200g cukru trzcinowego lub ksylitolu

1 duże jajko

185g masła orzechowego

260g mąki orkiszowej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

starta skórka z jednej dużej pomarańczy

W misce mieszamy ze sobą masło i cukier. Ja mieszałam ręcznie, acz "automat" na pewno ułatwi życie i sprawi, że masa szybciej stanie się puszysta. Dodajemy do tego masło orzechowe oraz skórkę pomarańczy. Oddzielnie warto wymieszać suche składniki - mąkę, sodę, sól. Potem dodajemy je do orzechowej masy i mieszamy tak, by uzyskać jednolitą masę. Tradycyjnie - jak przy ciastkach maślanych - uzyskaną masę wkładamy do lodówki na około 40 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim wcześniej uformowane kulki z ciasta, które delikatnie rozgniatamy. Można tez ciasto wciskać w foremki, ale przyznam, że to działanie bardziej czasochłonne. Dlatego tym razem w większości poszłam na łatwiznę:) Ciastka pieczemy 10 minut. Można je jeszcze udekorować. Zdrowo - migdałami lub sezamem. Niezdrowo - w Nowym Roku już nie przystoi:)

Dorota


PRODUKTY Z PRZEPISU

Maślane ciastka z masłem orzechowym...z puentą z pomarańczy!