porady jak to ugryźć

Migdałowe ciasto z truskawkami. Nic dodać, nic ująć!

Migdałowe ciasto z truskawkami. Nic dodać, nic ująć!

Ten przepis od początku wydawał mi się doskonały. Znalazłam go u Agnieszki Maciąg i zmodyfikowałam tylko bardzo nieznacznie. Przepadam za prostotą i dobrymi zestawieniami smaków. A połączenie migdałów i truskawek tak właśnie brzmiało. Od razu powiem, że się  nie zawiodłam a z przepisu na pewno będę często korzystać. Jest tak uniwersalny, że ciężko znaleźć kogoś, komu nie smakuje. W przyszłości zamierzam go też wypróbować z malinami.

Czego będziecie potrzebować?

około 2 szklanek umytych truskawek bez szypułek

¾ szklanki mąki jaglanej

½ szklanki mąki orkiszowej

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g masła migdałowego

175 g masła lub 200 g oleju kokosowego

cukier waniliowy

¾ szklanki ksylitolu

Utrzyjcie masło z cukrem. Potem dodajcie masło migdałowe, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i jajka. Zmiksujcie. Dodajcie obie mąki. Znów zmieszajcie całość. Przełóżcie do wysmarowanej masłem lub olejem kokosowym tortownicy i rozsmarujcie równomiernie (masa jest dość gęsta). Wyłóżcie przekrojonymi na pół truskawkami. Pieczcie około 50-55 minut w 180 stopniach. Jeśli chcecie ciasto możecie jeszcze udekorować płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Nie trzeba jednak tego robić, bo ciasto i bez tego jest po prostu pyszne.

Wszystkiego słodkiego!

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Migdałowe ciasto z truskawkami. Nic dodać, nic ująć!