porady jak to ugryźć

Mniszkowy sernik na zimno. Słodycz bez pieczenia.

Mniszkowy sernik na zimno. Słodycz bez pieczenia.

Sernik na zimno robię od lat. Od tak wielu, że aż strach zliczyć, bo zaczynałam, gdy byłam jeszcze we wczesnej podstawówce. W tym przypadku zatem na liczby spuśćmy zatem zasłonę milczenia… Ważne, że mam ten przepis wypróbowany dobrych kilkadziesiąt razy. Zawsze jest pyszny! Choć tym razem proponuję go Wam w nieco innej wersji, bo wegetariańskiej, bez żelatyny. Zamiast żelatyny użyjcie agaru, czyli świetnego jej odpowiednika, ale zrobionego nie ze zwierzęcych kości, ale z glonów. Sernik jest lekki – a to ważne na święta! – i do tego, jak zwykle w Jadłosferze szybki i prosty w przygotowaniu. Po co się przemęczać? Na pewno i tak macie co robić w okresie przedświątecznym, prawda?

Jeśli zatem się skusiliście, przygotujcie:

4 serki homogenizowane naturalne

3 łyżeczki agaru

1/3 szklanki syropu z mniszka lekarskiego

½ masła

2/3  szklanki ksylitolu

1 szklankę wody

Wlejcie do garnuszka wodę, ksylitol, syrop z mniszka lekarskiego i agar.  Zagotujcie przez kilka minut, po czym zdejmijcie z palnika. Agar w przeciwieństwie do żelatyny, gdy tylko stygnie od razu się ścina, dlatego nie możemy w tym przypadku czekać aż dojdzie do temperatury pokojowej. Zostawmy go zatem dosłownie na kilka minut, żeby nie był wrzątkiem. W międzyczasie zmiksujmy serki z masłem (masło powinno być w temperaturze pokojowej). Zacznijmy do niego stopniowo i bardzo powoli i ostrożnie dodawać ciecz, ciągle mieszając całość masy mikserem. Musicie bardzo uważać, żeby nie chlusnąć za szybko i nie spowodować ścięcia się masy. Gdy to zrobicie, macie już z górki. Wystarczy przelać wszystko do tortownicy (takiej dość standardowej wielkości, mającej niecałe 30 cm średnicy) i przełożyć do lodówki na kilka godzin, tak, żeby całość zastygła. Następnie macie kilka możliwości wykończenia sernika. Możecie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i po wystygnięciu polać nią sernik. Możecie udekorować całość owocami, na przykład bananami i mandarynkami lub borówkami. Możecie też poszaleć i wysmarować najpierw sernik laskoladą, a potem udekorować owocami – komponuje się to rewelacyjnie! ☺ Jeśli chcecie szaleć jeszcze mocniej, możecie też przed przelaniem masy serowej do tortownicy wyłożyć równomiernie spód pokruszonymi herbatnikami.



Wszystkiego smacznego na święta,

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Mniszkowy sernik na zimno. Słodycz bez pieczenia.