Mniszkowy sernik na zimno. Słodycz bez pieczenia.
Sernik na zimno robię od lat. Od tak wielu, że aż strach zliczyć, bo zaczynałam, gdy byłam jeszcze we wczesnej podstawówce. W tym przypadku zatem na liczby spuśćmy zatem zasłonę milczenia… Ważne, że mam ten przepis wypróbowany dobrych kilkadziesiąt razy. Zawsze jest pyszny! Choć tym razem proponuję go Wam w nieco innej wersji, bo wegetariańskiej, bez żelatyny. Zamiast żelatyny użyjcie agaru, czyli świetnego jej odpowiednika, ale zrobionego nie ze zwierzęcych kości, ale z glonów. Sernik jest lekki – a to ważne na święta! – i do tego, jak zwykle w Jadłosferze szybki i prosty w przygotowaniu. Po co się przemęczać? Na pewno i tak macie co robić w okresie przedświątecznym, prawda?
Jeśli zatem się skusiliście, przygotujcie:
4 serki homogenizowane naturalne
3 łyżeczki agaru
1/3 szklanki syropu z mniszka lekarskiego
½ masła
2/3 szklanki ksylitolu
1 szklankę wody
Wlejcie do garnuszka wodę, ksylitol, syrop z mniszka lekarskiego i agar. Zagotujcie przez kilka minut, po czym zdejmijcie z palnika. Agar w przeciwieństwie do żelatyny, gdy tylko stygnie od razu się ścina, dlatego nie możemy w tym przypadku czekać aż dojdzie do temperatury pokojowej. Zostawmy go zatem dosłownie na kilka minut, żeby nie był wrzątkiem. W międzyczasie zmiksujmy serki z masłem (masło powinno być w temperaturze pokojowej). Zacznijmy do niego stopniowo i bardzo powoli i ostrożnie dodawać ciecz, ciągle mieszając całość masy mikserem. Musicie bardzo uważać, żeby nie chlusnąć za szybko i nie spowodować ścięcia się masy. Gdy to zrobicie, macie już z górki. Wystarczy przelać wszystko do tortownicy (takiej dość standardowej wielkości, mającej niecałe 30 cm średnicy) i przełożyć do lodówki na kilka godzin, tak, żeby całość zastygła. Następnie macie kilka możliwości wykończenia sernika. Możecie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i po wystygnięciu polać nią sernik. Możecie udekorować całość owocami, na przykład bananami i mandarynkami lub borówkami. Możecie też poszaleć i wysmarować najpierw sernik laskoladą, a potem udekorować owocami – komponuje się to rewelacyjnie! ☺ Jeśli chcecie szaleć jeszcze mocniej, możecie też przed przelaniem masy serowej do tortownicy wyłożyć równomiernie spód pokruszonymi herbatnikami.
Wszystkiego smacznego na święta,
Agnieszka