porady jak to ugryźć

Mus z borówek. Prosty patent na pyszny podwieczorek.

Mus z borówek. Prosty patent na pyszny podwieczorek.

Przepisy na blogu Jadłosfery z założenia mają być proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo często to bardziej patenty niż przepisy. Wystarczy zmieszać parę składników i już ma się odrobioną pańszczyznę i coś pysznego do podania na stół. Jak napisała jedna z naszych czytelniczek – każdy to umie, nawet Ci, co do tej pory wydawało im się, że w kuchni wiele nie zdziałają. I o to chodzi! Taki był plan – pomóc Wam dobrze jeść i jednocześnie nie zamknąć Was w kuchni przy garach. Skąd ten plan? Ano stąd, że sama tak lubię i wyszłam z założenia, że nie ja jedyna. Z całą pewnością nie tylko ja nie grzeszę nadmiarem czasu, a za to mam samą siebie i jeszcze rodzinę do wykarmienia.

Dzisiaj też będzie w tym duchu. Kilka składników, dwie minuty pracy i będziecie korzystać z sezonowych pyszności. Przepis jest prosty, najprostszy. Ale to połączenie składników zrobiło robotę! Szykujcie:

250 g borówek

jogurt naturalny 500 ml

2 łyżki lnianych płatków śniadaniowych

2 łyżki syropu daktylowego (zdecydowanie najlepszy jest ten umieszczony pod linkiem, nie na darmo Najlepsze Daktyle tak, a nie inaczej się nazwały, ale z powodzeniem możecie też użyć trochę tańszego tego)

Wszystko zmiksujecie. I włóżcie do lodówki na kilka godzin. Nie da się prościej, nieprawdaż? A otrzymacie przepyszny delikatny mus, który zjecie ze smakiem. Dzieciom też powinien przypaść do gustu. Idealny na podwieczorek, ale jeśli w czasie upałów z trudem zmuszacie się do śniadań, możecie sobie taki mus zaserwować w ramach ratunku (bo śniadania jeść trzeba!), zjada się go gładko i chętnie,

Wszystkiego smacznego,

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Mus z borówek. Prosty patent na pyszny podwieczorek.