Najlepsza wersja ciasta marchewkowego.
Ten przepis dostałam od przyjaciółki 8 lat temu. Wykorzystałam go po raz pierwszy podczas pierwszej ciąży i dosłownie oszalałam na jego punkcie. Nigdy już nie przyszło mi do głowy, żeby próbować innych wersji tego ciasta. Ta jest po prostu najlepsza! Dzisiaj dzielę się tym dobrem z Wami. I dorzucam na dokładkę fakt, że jak to w Jadłosferze – będzie łatwo☺ Szykujcie zatem:
1 ¼ szklanki oleju rzepakowego (ja używam bezzapachowego)
4 jajka
2 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki mąki orkiszowej
1 ½ szklanki cukru kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
szczypta soli
orzechy włoskie do dekoracji
Zacznijcie od najtrudniejszego, czyli od utarcia 2 szklanek umytych i obranych marchewek. Gdy już to macie gotowe, dalej pójdzie jak z płatka. Jajka utrzyjcie z cukrem, stopniowo, ciągle mieszając dodawajcie mąkę i olej, a potem marchew i wszystkie przyprawy. Następnie pieczcie w wysmarowanej masłem blasze przez około 40 minut (1 180 stopniach). Ciasto gotowe!
Wszystkiego smacznego,
Agnieszka