porady jak to ugryźć

Pączki i batat? Czy to się je?

Pączki i batat? Czy to się je?

Wkładam dwa bataty do piekarnika. Mąż zadaje mi pytanie: „O, co będziesz robiła?”. Odpowiadam z dumą „Zdrowe pączki”. On – „rety, czy możesz użyć jakiegoś normalnego przepisu. Pączki i bataty?”. Z purpurą na twarzy kontynuuje jednak swoje prace. Idę za ciosem…i uprzedzam łatwo mi nie było. Poległam na temacie pt. „drożdże”, dlatego nie zobaczycie zdjęcia moich pączków. Ale zaręczam ich smak był bardzo dobry i spotkał się z entuzjazmem zarówno starszych konsumentów jak i tych najmłodszych. Ale niestety nie były pięknie okrąglutkie….Moja teściowa jest mistrzynią drożdżowych wypieków i po audycie moich poczynań doradziła mi, żeby z drożdżami postępować „ciepło”. Jeśli, więc będziecie szli moimi śladami, pamiętajcie, że droższe kochają cukier i ciepłe mleko. Tu rzecz istotna – ciepłe, nie gorące. Wszystkie produkty, jakie dodajecie do ciasta drożdżowego także muszą być ciepłe, co najmniej w temperaturze pokojowej. A mąka, na której będziecie piec Wasze pyszności musi być przesiana. Brzmi logicznie – droższe potrzebują cukru i mleka, by się pożywić, a przesiana mąka ma im zapewnić dostęp do tlenu. W zasadzie wszystko było na lekcjach chemii.

Wracając do samych pączków z batatem – smakują naprawdę wybornie. Nie umierałabym za nazwę „pączek” w przypadku tego wypieku, bo faktycznie pączek ma ociekać tłuszczem, a tu tego brakuje. Ale kulki pączkowe – to już uczciwa nazwa dla tej zdrowej alternatywy na tłusty czwartek czy dziecięce urodziny.

Poniżej sposób na to jak przegryźć pączki batatem. Pierwszy raz czytałam o nim na Jadłonomii (szacunek dla Pani Marty). Poddałam jej sposób lekkim modyfikacjom, które pomogą odnieść kulinarny sukces nawet tym, co to talentu do ciast nie mają.

 

Składniki na 20 - 25 pączków:

3 szklanki mąki orkiszowej

75 ml mleka ryżowego

14 g drożdży (należy przygotować z nich zaczyn zasypując najpierw łyżką cukru, potem zalewając ¼ szklanki ciepłego mleka)

2 łyżki drobnoziarnistego cukru trzcinowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ łyżeczki soli

1 szklanka purée z batatów – 2 średniej wielkości bataty wrzucamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni

½ szklanki oleju kokosowego lub oleju rzepakowego

Do serca pączka dodajemy:

Powidła – u mnie sprawdziła się truskawkowa Gryszczeniówka

Odrobina cukru pudru, by nadać wypiekom charakter

Przygotowanie:

 

  1. Łączymy wszystkie suche składniki w misce i wyrabiamy przez 2 minuty. Tu przypominam o przesianiu mąki. Chodzi o tlen dla drożdży. A jeśli macie dobre urządzenie do wyrabiania ciasta drożdżowego to macie z górki:)
  2. Do ciasta dodajemy po łyżce purée z batatów i zagniatamy je przez kolejne maksymalnie 5 minut.
  3. Jeśli ciasto nie klei się nam już do rąk, można zacząć dodawać olej. Powoli i systematycznie – po jednej łyżce. Cierpliwość będzie nagrodzona.
  4. Nagrzewamy piekarnik i otwieramy klapę (tak, wiem, brzmi to dziwnie) i tam stawiamy ciasto do wyrośnięcia. Jeśli macie inne ciepłe miejsce w domu – skorzystajcie z niego. Czas wyrastania to około 1 godziny.
  5. W międzyczasie przygotowujemy blachę i przykrywamy ją papierem do pieczenia. Warto mieć pod ręką także płócienną ściereczkę.
  6. Po 1 godzinie rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto na grubość ok. 5 milimetrów i wycinamy szklanką koła. Do koła wkładamy 1 łyżeczkę marmolady i zamykamy sakiewkę, po czym w dłoniach nadajemy jej kształt „okrąglutki”.
  7. „Okrąglaki” kładziemy na blasze – pamiętajcie, by zachować miejsce na to ciasto, co to ma rosnąć :)
  8. Blachę z pączkami pozostawiamy w naszym „ciepłym miejscu” na 30 minut, a potem wkładamy ją do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 15-18 minut.
  9. Na koniec, po wystygnięciu – pączki dekorujemy.

 

To przepis, który realizuje się dość długo. Beztalenciom ciastowym, do grona których wciąż się zaliczam, cała akcja może zając około 1,5 godziny z przerwami na wyrośnięcie ciasta. Ale warto! Chociażby po to, by zobaczyć jak smakuje batat w pączku z pieca:)

Trzymam kciuki za Wasze drożdże! Rośnijcie zdrowo!

Dorota


PRODUKTY Z PRZEPISU

Pączki i batat? Czy to się je?