porady jak to ugryźć

Śliwki pod owsiano-orzechową kruszonką.

Śliwki pod owsiano-orzechową kruszonką.

Póki mamy jeszcze nasze lokalne, sezonowe owoce, póty trzeba z nich korzystać jak najwięcej. W myśl tej zasady dzisiaj postawiłam na śliwki i na szybko upichciłam prosty, a genialny deser. Śliwki pod owsiano-orzechową kruszonką. Rozgrzewająca, owocowa słodycz. Same dobre składniki. Wchodzicie w to? Szykujcie zatem (to przepis na cztery porcje):

około 20 dojrzałych, słodkich śliwek

szklanka płatków owsianych

1 łyżka masła orzechowego chrupiącego

2 łyżki miodu

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżeczka cynamonu

orzechy włoskie

Śliwki umyjcie, wypestkujcie i rozłóżcie w 4 kokilkach. W misce wymieszajcie bardzo dokładnie pozostałe składniki oprócz orzechów. Ja po początkowym użyciu łyżki, potem ugniatam je rękoma. Powstaje gęsta, lepiąca się masa. Rozłóżcie ją równomiernie na wierzchu śliwek we wszystkich naczyniach.  Udekorujcie orzechami. Następnie pieczcie około 20 minut w 180 stopniach (powinniście zobaczyć wylewający się ze śliwek sok). I tyle. Nie muszę się rozpisywać, bo dużo pracy tu nie ma. Zostaje jeszcze zjeść☺





Wszystkiego smacznego,

Agnieszka



PRODUKTY Z PRZEPISU

Śliwki pod owsiano-orzechową kruszonką.