Wytrawne ciastka z nasion i pestek. Kilkuminutowy patent na zdrową przekąskę.
Analiza statystyk blogowych była jednoznaczna. Najbardziej lubicie przepisy #nadwieleweręce, czyli takie do których nie trzeba ani zbyt wiele czasu ani zbyt wiele umiejętności kucharskich. Proste i banalne przepisy-patenty, bo przepisami nawet trudno je nazwać, to raczej sposoby aby szybko upichcić coś domowego.
Dlatego obiecałam sobie, że w tym roku w jeszcze większym stopniu skupię się właśnie na takowych. A że obowiązkowa ze mnie dziewczyna, to już dziś mam dla Was pierwszą propozycję. Wytrawne ciasteczka owsiane z nasionami i pestkami. Czyste zdrowie! A do tego prościej już chyba nie można. Trzeba tylko w zasadzie zgromadzić odpowiednie składniki, czyli:
1 szklanka mąki owsianej
½ szklanki wody
3 łyżki dobrej oliwy
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki lnianych płatków śniadaniowych
1 dojrzały, rozgnieciony widelcem banan
1 płaska łyżeczka soli
Wszystkie składniki wymieszajcie ze sobą dokładnie. I tyle Waszego wkładu pracy. Potem trzeba już tylko tak powstałą masę nałożyć łyżka na nasmarowaną tłuszczem blachę i piec około dwudziestu minut w 180 stopniach (po 10 minutach przełóżcie ciasteczka na drugą stronę).
Po upieczeniu – gotowe! Jedzcie, bierzcie ze sobą do pracy, pakujcie dzieciom do śniadaniówki (nawet jak w Waszej szkole, jak w naszej, panują zasady zdrowego żywienia, to takie ciasteczka jak najbardziej można zapakować), szykujcie na podróż.
Ciasteczka są energetyczne i mają masę zdrowych tłuszczy. To super sposób na włączenie nasion do swojej codziennej diety.
Wszystkiego smacznego,
Agnieszka