Macie ochotę, żeby było słodko, ale staracie się wyeliminować cukier, bo zdajecie sobie sprawę jak wiele złego on wyrządza Waszym organizmom? Przedstawiamy Wam ksylitol - polubicie się! Pod obco brzmiącą nazwą kryje się po prostu cukier z brzozy. Można nim z powodzeniem zastąpić cukier. I będzie to doskonały zamiennik zwłaszcza dla tych, co liczą uważnie kalorie. Ksylitol ma bowiem tylko 12 kcal na 1 łyżeczkę (5g), czyli sporo mniej niż cukier (ok. 20 kcal). Do tego ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 8. Zmniejsza łaknienie na słodycze, a na domiar dobrego nie ma negatywnego działania na zęby, ma bowiem działanie bakteriobójcze!
Proces produkcji ksylitolu od Santini odbywa się w Finlandii i jest bardzo przyjazny dla środowiska. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się bez udziału drożdży. Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.
Jak nim zastępować cukier? Ja w wypiekach zastępuję go po prostu 1:1, ale to dlatego, że dla mnie wszystkie przepisy są zawsze zbyt słodkie. Przyjmuje się bowiem, że ksylitolu potrzeba o około 20% więcej niż cukru.
Przepisy z wykorzystaniem ksylitolu znajdziecie na naszym blogu:
Kukurydziane ciasteczka z dżemem. Najprostszy wypiek świata!
Co zrobić z resztkami z wyciskarki soków, czyli zdrowe muffiny z warzyw.
Ciastka orzechowo-owsiane. Smak i zdrowie.
Mniszkowy sernik na zimno. Słodycz bez pieczenia.
Gryczany jabłecznik bez cukru. Najbanalniejsze w wykonaniu ciasto świata.
Budyń gryczany z karmelizowanymi śliwkami. Jesienne śniadanie doskonałe!
Ciasto cukiniowe. Słodka moc warzyw.
Migdałowe ciasto z truskawkami. Nic dodać, nic ująć!
Truskawkowy budyń z chia. Pyszna dawka mocy!
Laskowo-daktylowy pudding z truskawkami. Niebo w gębie.
Czekoladowo-orkiszowe muffinki bez cukru. Palce lizać!
Czekoladki domowej roboty w 5 minut!
Maślane ciastka z masłem orzechowym...z puentą z pomarańczy!
Piernik dyniowo-marchewkowy. W sam raz na zdrowe święta.
Czekolada i masło orzechowe - pomysł na ciasto doskonałe.
Dyniowo wchodzimy w listopad. Pomysł na dyniowy chlebek.
Placuszki dyniowo-kokosowe - 3 x TAK!
Inny nasz pomysł na wykorzystanie ksylitolu w pyszny sposób to zrobienie domowej nutelli. Jak? Trzeba dobrze zmieszać słoiczek masła orzechowego lub masła orzechowego chrupiącego z dwoma łyżeczkami ksylitolu, 1 łyżeczką oleju kokosowego i 3 czubatymi łyżeczkami kakao. I gotowe! To pyszne i bardzo sycące danie. Idealne dla osób, które mają przed sobą lub za sobą zwiększony wysiłek energetyczny. Taką domową nutellą można posmarować kanapkę a na to położyć jeszcze plasterek avocado i kilka plasterków banana. Pycha!
Skład: ksylitol 100% (substancja słodząca). Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie podawać dzieciom do 3 roku życia. Nie podawać zwierzętom.
KTO SERWUJE?
Przedstawiamy Wam Santini. To jedna z pierwszych polskich firm, która dostrzegła, że ludzie szukają zamienników cukru. Takich, żeby bez wyrzutów sumienia móc od czasu do czasu zajadać się słodkościami. Dlatego zaczęli sprowadzać ksylitol z Finlandii. Dbają o jego wysoką jakość, dlatego oferują naturalny i bezpieczny produkt. Ich ksylitol jest wytworzony z drzew rosnących w Finlandii i pochodzących z ekologicznych nasadzeń.