Ostatnio o niej głośno. Jej rodowód to Indie. Otrzymuje się ją z korzenia podobnego do imbiru. Jest podstawowym składnikiem curry i to ona dodaje mu charakterystycznego koloru. Można ją stosować do potraw z drobiu, ryb, owoców morza, potraw duszonych.
Naukowcy dowiedli, że kurkuma wspomaga pracę mózgu. Może pomagać zapobiegać alzhaimerowi. Wzmacnia odporność i zwalcza infekcje.
Nie zawiera chemicznych konserwantów i polepszaczy smaku.
Przepisy z wykorzystaniem kurkumy znajdziecie na naszym blogu:
Co zrobić z włoszczyzną z zupy? Praktyczne sposoby #lesswaste.
Kurkuminowe babeczki z komosy ryżowej.
Dyniowe muffiny – w sam raz na śniadanie!
Kurkuminowy napój, czyli złota moc przypraw.
Kurkuminki - odporność domowej roboty.
Owsianko, zrób się sama - z kurkumą, dynią i gorzką czekoladą
Gryczoletto, czyli risotto z kaszy gryczanej. Danie pudełkowe
Jak zrobić pasztet z masłem orzechowym?
Maj... bez jaj! Rozgrzejemy Was zupą.
Jak przekonać męża do kaszy jaglanej?
KTO SERWUJE?
Visana to wytwórca przypraw odkryty przez nas w okresie praktykowania diety tzw. „bezbiałkowej“ czyli wówczas, gdy wydaje się, że wszystko co zjesz powoduje kolkę u Twojego malucha. Visana ratuje każdą dietetyczną potrawę, a wyrafinowanym dodaje dobrego smaku. Naturalne składniki i oryginalne mieszanki – tak najkrócej scharakteryzowałybyśmy tego producenta. Bez polepszaczy smaku i bez mitycznego glutaminianu smaku, ale na jadlosfera.pl to chyba oczywiste!
Kilka mieszanek przypraw tego producenta jest wprost nie do zastąpienia. Naszymi faworytami są przyprawa do chleba i wszystkie wariacje na temat suszonych pomidorów. To idealne zestawy dla tych, którzy w kuchni pichcą szybko, ale potem długo jedzą delektując się smakiem i dobrym towarzystwem.