Tymianek kojarzy mi się dwojako. Raz jako aromatyczna przyprawa świetnie komponująca się z daniami rodem z południa Europy. Dwa jako część leku na gardło.
Oba skojarzenia słuszne jak się okazuje:) Tymianek pochodzi o okolic Morza Śródziemnego, choć teraz jest uprawiany również w Polsce. Przyprawia się nim często drób, dziczyznę oraz ryby.
Ma działanie antybakteryjne i aseptyczne, dlatego skutecznie łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej. Działa też wykrztuśnie i rozkurczowo. Dodatkowo łagodzi podrażnione jelita i dolegliwości wątrobowe.
Nie zawiera chemicznych konserwantów i polepszaczy smaku.
Przepisy z wykorzystaniem tymianku znajdziecie na naszym blogu:
Krem z buraków. Warzywna rozgrzewka.
Parówkowym skrytożercom serwujemy cukiniowe placuszki!
KTO SERWUJE?
Visana to wytwórca przypraw odkryty przez nas w okresie praktykowania diety tzw. „bezbiałkowej“ czyli wówczas, gdy wydaje się, że wszystko co zjesz powoduje kolkę u Twojego malucha. Visana ratuje każdą dietetyczną potrawę, a wyrafinowanym dodaje dobrego smaku. Naturalne składniki i oryginalne mieszanki – tak najkrócej scharakteryzowałybyśmy tego producenta. Bez polepszaczy smaku i bez mitycznego glutaminianu smaku, ale na jadlosfera.pl to chyba oczywiste!
Kilka mieszanek przypraw tego producenta jest wprost nie do zastąpienia. Naszymi faworytami są przyprawa do chleba i wszystkie wariacje na temat suszonych pomidorów. To idealne zestawy dla tych, którzy w kuchni pichcą szybko, ale potem długo jedzą delektując się smakiem i dobrym towarzystwem.