eko_ 122_rba

Mąka orkiszowa bio typ 1850 1000 g

13.99 zł
- +

Mąka to podstawa naszego pożywienia. Produkt potrzebny do wyczarowania wielu wspaniałych dań i potraw. Każdy ma go w kuchni. A ta mąka jest szczególna, bo zrobiona z orkiszu, czyli starej, bardzo zdrowej odmiany pszenicy. Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobrą krew i pozytywnie wpływa na nastrój. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy chorobach wątroby i nerek oraz przy zwiększonej podatności na infekcje (w sam raz dla mojego niespełna Trzylatka, który właśnie poszedł do przedszkola). Dieta orkiszowa powoduje również spadek złego cholesterolu we krwi. Pomaga też zapobiegać kamieniom żołciowym. Przekonałam Was, że warto bliżej poznać się z orkiszem? Ja myślę!

Tylko pewnie zapytacie, co z tą mąką zrobić? Można ją stosować podobnie jak pszenną, nadaje się do wypieku ciast, naleśników, pierogów, chleba. Mąka orkiszowa w wydaniu Babalskich jest produkowana ze zbóż uprawianych ekologicznie. Posiada certyfikat eko. Typ 1850 oznacza, że mąka jest stosunkowo mało przetworzona.

Więcej o orkiszu przeczytacie tu:

Orkisz – czy jest coś wart?

Przepisy z wykorzystaniem mąki orkiszowej znajdziecie na naszym blogu:

Fuczki, czyli placki z kapusty kiszonej.

Naleśniki jaglano-orkiszowe z musem kokosowym.

Mąka orkiszowa w praktyce. Jak ją jeść?

Ciasto cukiniowe. Słodka moc warzyw.

Laskoladowe muffinki z porzeczkami. Rozkosz dla podniebienia.

Migdałowe ciasto z truskawkami. Nic dodać, nic ująć!

Rabarbar pod migdałową kruszonką, czyli sezonowe łakocie.

Czekoladowo-orkiszowe muffinki bez cukru. Palce lizać!

Jaglane naleśniki z musem dyniowo-pomarańczowym. 

Ekspresowe Ekspresowe pączki Babci Jasi - udadzą się każdemu! 

Dyniowe kopytka.

Ekspresowe placuszki z musem jabłkowym.

Czekoladowo-burakowe muffiny. Tak!

3 przepisy, które polubiliście najbardziej w 2017 roku. 

Maślane ciastka z masłem orzechowym...z puentą z pomarańczy!

Pierniczki zalewają FB! Mamy szybki przepis. 

Piernik dyniowo-marchewkowy. W sam raz na zdrowe święta.

Ciastka owsiane bez cukru.

Sezamowe ciasto z gruszką - słodko bez cukru! 

Dyniowo wchodzimy w listopad. Pomysł na dyniowy chlebek.

Jest lato - są racuchy! 

3 truskawkowe sposoby na mannę kokosową.

Parówkowym skrytożercom serwujemy cukiniowe placuszki!

Pączki i batat? Czy to się je?

Jak widzicie, mąka orkiszowa jest u nas stałym partnerem w kuchni. Jest naprawdę uniwersalna, świetnie zastępuje mąkę pszenną i jest od niej o wiele lepsza.

KTO SERWUJE?

Przedstawiamy Wam Babalskich. A konkretnie rodzinną markę Aleksandry i Mieczysława sygnowaną ich nazwiskiem. Trafiłyśmy na nich szukając zdrowych węglowodanów dla siebie oraz dzieciaków (Mamo! Proszę! Zrób na obiad kluseczki). To specjaliści przede wszystkim od ekologicznych makaronów oraz mąk i kasz. Bazują na znanym i docenianym ostatnio orkiszu (poprawia nastrój, wydolność, buduje mięśnie i wiele, wiele innych) oraz mniej znanych, a ciekawych pod kątem zdrowotnym dawnych zbożach, a mianowicie samopszy (zawiera mnóstwo białka i aminokwasy wpływające korzystnie na układ nerwowy) oraz płaskurce (masa błonnika i węglowodanów, które powodują redukcję cholesterolu). Wyróżnieni certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Podajemy ich produkty dzieciom bez wyrzutów sumienia i z pewnością, że stanowią dobrą bazę w ich diecie. Same też sobie nie żałujemy!

Mąka orkiszowa bio typ 1850 1000 g

Babalscy
13.99
- +