Amarantus, nazywany złotem Inków, zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies i białko bardziej wartościowe niż sojowe. Mąka amarantusowa nadaje lekkość domowym wypiekom. Przyda się przy wypieku chleba dla osób na diecie bezglutenowej. Świetnie nada się też jako zagęstnik do zup i sosów.
Polecamy przepis na naleśniki z mąki amarantusowej:
szklanka mleka roślinnego (patrz tu)
pół szklanki wody gazowanej (bąbelki dodają lekkości ciastu)
pół szklanki mąki z amarantusa
pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
jajko
olej słonecznikowy (patrz tu)
Wszystko mieszamy i smażymy na naleśnikowej patelni☺
Więcej przepisów z użyciem mąki amarantusowej znajdziecie na naszym blogu:
Amarantus - nasze sprawdzone przepisy na złoto Inków.
Czekolada i masło orzechowe - pomysł na ciasto doskonałe. -
Poniżej – przepisane szczegółowo info z etykiety o wartości odżywczej i składzie.
![]()
KTO SERWUJE?
Przedstawiamy Wam KUBARĘ. To jedna z większych rodzimych firm zajmujących się produkcją ekologicznej żywności. Nie mogło jej u nas zabraknąć, bo to mistrzowie zdrowego podania zbóż. Odkryłyśmy ją szukając kilka lat temu zdrowych przekąsek i ciekawych śniadań dla naszych dzieci. Przyjęła się i została na stałe. Możemy ręczyć, że jej produkty zjada się pysznie w najróżniejszych konfiguracjach Czuć, że zostały stworzone z pasji. Żadnych ulepszaczy i sztucznych dodatków. Prostota i naturalne składniki - wg nas to jest to!
AMARELLO to jedna z marek KUBARY, która koncentruje się na tworzeniu bogatej w składniki odżywcze i smacznej żywności bezglutenowej.