W tradycyjnej kuchni polskiej używany jako przyprawa zakwaszająca do sałatek, zup, dań rybnych, a przede wszystkim marynat np. z ogórków, papryki, grzybów, śledzi.
Stosuje się go także w kosmetyce i jako naturalny środek odkażający podczas sprzątania czy zmiękczający do prania.
Ocet dodaje się również podczas pieczenia np. oponek z serem czy też pączków, dzięki czemu pochłaniają mniej tłuszczu i są smaczniejsze.
KTO SERWUJE?
Przedstawiamy Wam Ogródek Dziadunia. Pokochałyśmy go już za samą nazwę. Kryje się za nią wspomnienie tradycyjnych wyrobów wytwarzanych wedle rodzinnych receptur. U mnie królowała w nich Babcia. Ach, jakie to było pyszne! I tu też się nie zawiedziecie - okazuje się, że u Dziadunia jak tak dobrze, jak u Babci. Dziadunio wykorzystuje tradycyjne receptury znad Warty - i robi to po prostu dobrze. Dlatego firma została wielokrotnie nagrodzona, zdobywając m.in. certyfikat Jakość i Tradycja, Jakość Roku 2017, Dobra Marka 2016 i Top Produkt - Doceń Polskie.