Uwielbiam wszelakie wypieki. Zawsze jednak miałam problem z jednym faktem. A mianowicie niczym nie umiałam dobrze zastąpić proszku do pieczenia. Sama soda według mnie nie wystarcza. To nie to. A wiadomo, że proszek do pieczenia do najzdrowszych produktów nie należy. Dlatego sprowadziłam do Jadłosfery proszek do pieczenia w zdrowszej wersji. Nie tylko ekologicznej, ale przede wszystkim bez fosforanów, czyli niezdrowych substancji chemicznych obecnych często w żywności i przeważnie w proszkach do pieczenia. W końcu mogę piec bez wyrzutów sumienia:)
Przepisy z wykorzystaniem bezglutenowego proszku do pieczenia znajdziecie na naszym blogu:
Maślane ciasteczna z chałwową nutą.
Co zrobić z resztkami z wyciskarki soków, czyli zdrowe muffiny z warzyw.
Ciastka orzechowo-owsiane. Smak i zdrowie.
Migdałowo-marchewkowe muffinki. Słodkości bez cukru.
Migdałowo-gryczane placuszki w kilka minut.
Gryczany jabłecznik bez cukru. Najbanalniejsze w wykonaniu ciasto świata.
Najlepsza wersja ciasta marchewkowego.
Bardzo migdałowe muffinki bez cukru.
Ciasto cukiniowe. Słodka moc warzyw.
Laskoladowe muffinki z porzeczkami. Rozkosz dla podniebienia.
Migdałowe ciasto z truskawkami. Nic dodać, nic ująć.
Czekoladowo-orkiszowe muffinki bez cukru. Palce lizać!
Dyniowo-pomarańczowa babka wielkanocna.
Ekspresowe pączki Babci Jasi - udadzą się każdemu!
Piernik dyniowo-marchewkowy. W sam raz na zdrowe święta.
Ciastka owsiane bez cukru.
Dyniowo wchodzimy w listopad. Pomysł na dyniowy chlebek.
Jest lato - są racuchy!
Bananowe muffiny po po wegańsku.
Co zrobić z ciemnymi bananami?
Skład: skrobia kukurydziana*, substancje spulchniające (winiany potasu, wodorowęglan sodu) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
KTO SERWUJE?
Amylon to czeski wytwórca żywności ekologicznej, który ma już wieloletnie doświadczenie w tym temacie. Firma powstała już w 1912 roku! Nam podoba się fakt, że firma nieprzerwanie wspiera małe gospodarstwa ekologiczne, starając się łączyć tradycję z nowoczesnością.