Bio komosa ryżowa w najlepszym wydaniu. Święte zboże Inków. Pochodzi z Ameryki Południowej i jest tam szczególnie ceniona. Nic dziwnego. Zawiera tak zwane białko kompletne, czyli takie jakiego organizm nie jest w stanie sam sobie wyprodukować. Oprócz tego jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Posiada flawonoidy mające działanie antyoksydacyjne (żadne inne zboże ich nie ma), a więc zapobiega nowotworom. Jest rośliną bezglutenową, więc doskonałą dla tych na diecie wykluczającej gluten.
Jak ją podawać? To dobra alternatywa dla kasz i ryżu. Można podawać ją z mięsem i warzywami. Idealnie nadaje się na przykład do faszerowanych papryczek. My szczególnie lubimy ją w sałatkach (jest idealnie lekka). W związku z tym leci do Was przepis na ekspresową wersję sałatki, którą robimy na kolację (bo lubimy, żeby było jednocześnie zdrowo, ale i możliwie bezproblemowo).
1 szklanka komosy ryżowej ugotowanej wg przepisu na opakowaniu
2 pomidory pokrojone w kostkę
cebula dymka
1 ząbek czosnku
posiekana szczypta natki pietruszki
5 dużych posiekanych oliwek zielonych
sól, pieprz, oliwa
Wymieszać pomidory z oliwkami, cebulą, czosnkiem i pietruszką. Oliwę wymieszać osobno z przyprawami. Polać sałatkę i dobrze wymieszać. Przełożyć na komosę ryżową. Podawać na zimno. Smacznego!
Produkt bezglutenowy
Skład: quinoa czarna (komosa ryżowa)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
KTO SERWUJE?
Przedstawiamy Wam Bioplanet. Choć w zasadzie ich chyba przedstawiać nie trzeba. To lider w zakresie produkcji ekologicznej żywności. Działa na naszym rynku od blisko dziesięciu lat. Budzi zaufanie. Przetestowało ją już wielu. Klasycznie dowozi zdrowie.