<\/span><\/h3>\nZacznijmy od tego, jak zrobi\u0107 ciasto marchewkowe<\/b> krok po kroku. Sk\u0142adniki, kt\u00f3re potrzebujesz to:
\n– 4 jajka
\n– 300g cukru
\n– 200 ml oleju ro\u015blinnego
\n– 2 \u0142y\u017ceczki mielonego cynamonu
\n– 1 \u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia
\n– 1 \u0142y\u017ceczka sody oczyszczonej
\n– szczypta soli
\n– 400g startej marchewki
\n– 250g m\u0105ki pszennej
\n– 100g orzech\u00f3w w\u0142oskich (opcjonalnie)<\/p>\n<\/span>Krok po kroku – spos\u00f3b przygotowania<\/span><\/h3>\nZastanawiasz si\u0119, jak si\u0119 robi ciasto marchewkowe<\/b>? Post\u0119puj zgodnie z poni\u017cszymi wskaz\u00f3wkami:
\n1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
\n2. Ubij jajka z cukrem na puszyst\u0105 mas\u0119.
\n3. Dodaj olej ro\u015blinny i wymieszaj.
\n4. Wsyp przesian\u0105 m\u0105k\u0119, cynamon, proszek do pieczenia, sod\u0119 oczyszczon\u0105 i s\u00f3l.
\n5. Wymieszaj wszystkie sk\u0142adniki na jednolit\u0105 mas\u0119.
\n6. Dodaj start\u0105 marchewk\u0119 i orzechy w\u0142oskie (opcjonalnie).
\n7. Wylej ciasto do nat\u0142uszczonej i opr\u00f3szonej m\u0105k\u0105 tortownicy.
\n8. Piecz ciasto w piekarniku przez oko\u0142o 60 minut, a\u017c zrobi si\u0119 suche i wyro\u015bnie. Sprawd\u017a patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.<\/p>\n<\/span>Masz pytanie, jak zrobi\u0107 ciasto karpatkowe? <\/span><\/h3>\nWarto tutaj wspomnie\u0107, \u017ce ciasto karpatkowe to zupe\u0142nie inny deser ni\u017c marchewkowe. Je\u017celi jeste\u015b zainteresowany tym deserem, mog\u0119 r\u00f3wnie\u017c pom\u00f3c i przedstawi\u0107 Ci przepis na ciasto karpatkowe.<\/p>\n
<\/span>Jak przystroi\u0107 ciasto marchewkowe?<\/span><\/h3>\nCiasto marchewkowe<\/b> pysznie smakuje z kremem. Najlepszym kremem b\u0119dzie tu krem z serka \u015bmietankowego – do jego przygotowania potrzebujesz:
\n– 500g serka \u015bmietankowego np. Philadelphia
\n– 150g cukru pudru
\n– 200ml \u015bmietany krem\u00f3wki
\n– 1 \u0142y\u017ceczka ekstraktu z wanilii<\/p>\n
Ubij \u015bmietan\u0119, ale tylko tak, aby by\u0142a lekko g\u0119sta, nie ubita na sztywno. W drugiej misce ubij serek \u015bmietankowy z cukrem pudrem i wanili\u0105. Nast\u0119pnie, \u0142\u0105cz obie masy delikatnie mieszaj\u0105c. Kiedy ciasto b\u0119dzie ostudzone, przekr\u00f3j je na p\u00f3\u0142 i prze\u0142\u00f3\u017c kremem. Udekoruj wierzch kremem, posyp np. orzechami.<\/p>\n
<\/span>Co zrobi\u0107, gdy ciasto marchewkowe nie wychodzi?<\/span><\/h3>\nJe\u017celi Twoje ciasto marchewkowe nie wychodzi dobrze, na przyk\u0142ad nei ro\u015bnie lub jest za suche, oto kilka porad, kt\u00f3re mog\u0105 Ci pom\u00f3c:
\n– Upewnij si\u0119, \u017ce u\u017cywasz \u015bwie\u017cego proszku do pieczenia i sody oczyszczonej.
\n– Dobrze zmieszaj ciasto tylko do momentu po\u0142\u0105czenia sk\u0142adnik\u00f3w, nie mieszaj a\u017c b\u0119dzie g\u0142adkie, to mo\u017ce sprawi\u0107, \u017ce ciasto b\u0119dzie zwarte.
\n– Je\u015bli ciasto jest za suche, za oparowaniem spr\u00f3buj doda\u0107 wi\u0119cej marchewki lub oleju. Mo\u017cna r\u00f3wnie\u017c spr\u00f3bowa\u0107 doda\u0107 wi\u0119cej jajek.
\n– Je\u015bli ciasto si\u0119 nie ro\u015bnie, u\u017cyj odpowiedniej ilo\u015bci m\u0105ki oraz sprawd\u017a, czy temperatura piekarnika jest w\u0142a\u015bciwa.
\n– Je\u017celi pieczesz ciasto w nowym piekarniku<\/b>, mo\u017cliwe, \u017ce r\u00f3\u017cny wzrok czas pieczenia mo\u017ce by\u0107 innym problemem.<\/p>\n
Tak wi\u0119c, teraz ju\u017c wiesz jak zrobi\u0107 ciasto marchewkowe<\/b> oraz jak sobie radzi\u0107 z nieoczekiwanymi problemami. Smacznego!<\/p>\n