eko_ 109_rba

Kasza gryczana bio niepalona 500 g

8.39 zł
- +

Był czas, że kasze zostały nieco zapomniane. Nie bez racji obecnie wracają do łask. Dzięki kaszom dostarczymy organizmowi tego, co najlepsze. Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są znakomitym źródłem węglowodanów złożonych, które rozkładają się powoli na glukozę potrzebną do pracy wszystkich komórek. Zawierają sporo kalorii, ale jeśli jada się je bez tłustych dodatków, nie tuczą, gdyż pomagają na długo utrzymać uczucie sytości. Błonnik zawarty w kaszach reguluje trawienie i oczyszcza organizm. Mają mnóstwo witaminy B, która koi nerwy. Są źródłem białka i żelaza. Słowem, powinny być jednym z podstawowych składników naszej diety.

Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, lepiej przyswajalnym niż to ze zbóż. Ponadto ma na stanie witaminy, które świetnie wpływają na układ nerwowy oraz znaczną ilość soli mineralnych.

Kasza w wydaniu Babalskich jest produkowana ze zbóż uprawianych ekologicznie. Kasza jest niepalona, bo w tej formie jest bardziej wartościowa.

Jak ją jeść? Jak tylko chcecie. My jemy najczęściej jako dodatek do drugiego dania (czy to w wersji warzywnej, czy mięsnej, w zależności od osobistej diety). Dodatkowo uwielbiam robić z niej kotleciki brokułowe. Leci do Was szybki przepis, który robimy z powodzeniem od wielu lat:

Zmiksować szklankę ugotowanej kaszy gryczanej z ugotowaną połówką brokuła, kilkoma łyżkami płatków owsianych zmielonych w malakserze (lub z mąką owsianą), garścią zmielonego w malakserze słonecznika, odrobiną soli, pieprzu i kminku. Formować kotleciki. Piec około 20 minut w 230 stopniach (w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę).

U mnie w domu schodzą natychmiast!

Dokładny przepis znajdziecie na blogu:

Gwyneth Paltrow zakochana w naszej kaszy. Zakochaj się i Ty!

Mamy też inne przepisy z wykorzystaniem kaszy:

Budyń gryczany z karmelizowanymi śliwkami. Jesienne śniadanie doskonałe!

Gryczano-jagodowy budyń z lekką nutą kokosa.

3 przepisy, które polubiliście najbardziej w 2017 roku.

Gryczoletto, czyli risotto z kaszy gryczanej. Danie pudełkowe

Chleb z kaszy gryczanej? Bez glutenu, bez drożdży. 100 procent kasza!

Produkt bezglutenowy.

KTO SERWUJE?

Przedstawiamy Wam Babalskich. A konkretnie rodzinną markę Aleksandry i Mieczysława sygnowaną ich nazwiskiem. Trafiłyśmy na nich szukając zdrowych węglowodanów dla siebie oraz dzieciaków (Mamo! Proszę! Zrób na obiad kluseczki). To specjaliści przede wszystkim od ekologicznych makaronów oraz mąk i kasz. Bazują na znanym i docenianym ostatnio orkiszu (poprawia nastrój, wydolność, buduje mięśnie i wiele, wiele innych) oraz mniej znanych, a ciekawych pod kątem zdrowotnym dawnych zbożach, a mianowicie samopszy (zawiera mnóstwo białka i aminokwasy wpływające korzystnie na układ nerwowy) oraz płaskurce (masa błonnika i węglowodanów, które powodują redukcję cholesterolu). Wyróżnieni certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Podajemy ich produkty dzieciom bez wyrzutów sumienia i z pewnością, że stanowią dobrą bazę w ich diecie. Same też sobie nie żałujemy!

Kasza gryczana bio niepalona 500 g

Babalscy
8.39
- +