eko_ 126_rba

Mąka gryczana bio 500 g

9.99 zł
- +

Mąka to podstawa naszego pożywienia. Produkt potrzebny do wyczarowania wielu wspaniałych dań i potraw. Każdy ma go w kuchni. Mąka gryczana otrzymywana jest z nasion gryki. Gryka jest źródłem świetnej jakości białka. Ponadto ma na stanie witaminy, które świetnie wpływają na układ nerwowy oraz znaczną ilość soli mineralnych. Mąka gryczana jest szaro-brązowa, ma charakterystyczny smak z lekką goryczką.

Używana jest do ciasta na bliny lub naleśniki lub jako domieszka do wypieku chleba.

My polecamy przepis, który kiedyś znalazłyśmy gdzieś w eterze i zmodyfikowałyśmy po swojemu:

Mieszamy ¾ szklanki mąki gryczanej, około pół szklanki mleka roślinnego, jajko, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych. Tworzymy ciasto i na gorącym tłuszczu smażymy małe placuszki. Podajemy z odrobiną syropu klonowego. Sukces w domu gwarantowany!

Mąka gryczana w wydaniu Babalskich jest produkowana ze zbóż uprawianych ekologicznie. Posiada certyfikat eko.

Przepisy z wykorzystaniem mąki gryczanej znajdziecie na naszym blogu:

Co zrobić z resztkami z wyciskarki soków, czyli zdrowe muffiny z warzyw.

    Ciastka orzechowo-owsiane. Smak i zdrowie. 

    Migdałowo-gryczane placuszki w kilka minut.

    Gryczany jabłecznik bez cukru. Najbanalniejsze w wykonaniu ciasto świata.

    Dyniowe muffiny – w sam raz na śniadanie!

    Gryczane brownie z avocado i banana.

    Piernik dyniowo-marchewkowy. W sam raz na zdrowe święta.

    Wytrawny romans amarantusa ze słonecznikiem. Co z tego będzie?! 

    Produkt bezglutenowy.

    KTO SERWUJE?

    Przedstawiamy Wam Babalskich. A konkretnie rodzinną markę Aleksandry i Mieczysława sygnowaną ich nazwiskiem. Trafiłyśmy na nich szukając zdrowych węglowodanów dla siebie oraz dzieciaków (Mamo! Proszę! Zrób na obiad kluseczki). To specjaliści przede wszystkim od ekologicznych makaronów oraz mąk i kasz. Bazują na znanym i docenianym ostatnio orkiszu (poprawia nastrój, wydolność, buduje mięśnie i wiele, wiele innych) oraz mniej znanych, a ciekawych pod kątem zdrowotnym dawnych zbożach, a mianowicie samopszy (zawiera mnóstwo białka i aminokwasy wpływające korzystnie na układ nerwowy) oraz płaskurce (masa błonnika i węglowodanów, które powodują redukcję cholesterolu). Wyróżnieni certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Podajemy ich produkty dzieciom bez wyrzutów sumienia i z pewnością, że stanowią dobrą bazę w ich diecie. Same też sobie nie żałujemy!

    Mąka gryczana bio 500 g

    Babalscy
    9.99
    - +