Olej kokosowy wytwarzany przez Bio Planete jest bardzo delikatnie przetwarzany parą, dzięki czemu jest bezwonny. Ma to znaczenie dla tych, którzy nie mogą znieść zapachu nawet odrobiny kokosa - znam to, bo mój Sześciolatek tak ma... Tu faktycznie nic nie wyczuwa.
Pomimo takiego sposobu wytwarzania wciąż zachowuje wysoką zawartość kwasu laurynowego. Kwas laurynowy to nasycony kwas tłuszczowy występujący w kokosie. Ma on szereg dobroczynnych właściwości, takich jak zwalczanie szkodliwych bakterii i grzybów, wspieranie funkcjonowania układu odpornościowego, układu krążenia i układu pokarmowego.
Olej jest pakowany próżniowo, dzięki czemu ma gwarancję zachowania dobrej jakości do momentu użycia. Świetnie nadaje się do smażenia, a także jako dodatek do ciast i ciasteczek.
Więcej przepisów z wykorzystaniem oleju znajdziecie na naszym blogu:
Śliwki pod owsiano-orzechową kruszonką.
Budyń gryczany z karmelizowanymi śliwkami. Jesienne śniadanie doskonałe!
Laskoladowe muffinki z porzeczkami. Rozkosz dla podniebienia.
Migdałowe ciasto z truskawkami. Nic dodać, nic ująć!
Rabarbar pod migdałową kruszonką, czyli sezonowe łakocie.
Czekoladowo-orkiszowe muffinki bez cukru. Palce lizać!
Czekoladki domowej roboty w 5 minut!
Piernik dyniowo-marchewkowy. W sam raz na zdrowe święta.
Kurkuminki - odporność domowej roboty.
Czekolada i masło orzechowe - pomysł na ciasto doskonałe.
Placuszki dyniowo-kokosowe - 3 x TAK!
Orkiszowo-jęczmienne śniadanie dla aktywnych
Jest lato - są racuchy!
Pesto z bazylią i masłem migdałowym – idealne na piknik!
Amarantusowe chrupki – homemade!
Co zrobić z ciemnymi bananami?
Bananowe muffiny po wegańsku
"Finger food" do lasu
Pączki i batat? Czy to się je?
Jak zostałam kokosem?
Wytrawny romans amarantusa ze słonecznikiem. Co z tego będzie?!
Skład: olej kokosowy* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
KTO SERWUJE?
Przedstawiamy Wam Bio Planete. Francusko-niemiecką olejarnię ekologiczną, którą stworzyła Judith Moog. Judith zaczynała od oleju słonecznikowego wytwarzanego ze słoneczników pochodzących z organicznej farmy jej ojca. Dziś firma wytwarza już około 70 rodzajów olejów bazując na współpracy z ekologicznymi rolnikami.