Placki z ciecierzycy. Pomysł na warzywa.
W zimie ciągle szukam prostych przepisów na warzywne obiady. Przepadam za warzywnymi daniami, ale miewają one jedną wadę – są dość pracochłonne, jeśli chodzi o ich wykonanie. A ja wolę jednak zdecydowanie, jak nie trzeba się tak bardzo napracować :). Dlatego placki z ciecierzycy wylądowały ostatnio na szczycie mojej listy. Są proste, ich wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekty bardzo mi się podobają.
Jeśli chcielibyście spróbować, to przyszykujcie:
200 g mąki z ciecierzycy
½ szklanki wody
2 jajka (można spokojnie zamienić na 2 łyżki pulpy z siemienia lnianego)
2 łyżki oleju rzepakowego
1 małą cebulę
1 ząbek czosnku
szczyptę chilli
pół papryki albo około 10 pieczarek (albo i to i to, jak chcecie sobie warzywnie poużywać)
Do mąki dodajcie wodę, jajka, olej i przyprawy. Wymieszajcie dokładnie. Pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek zeszklijcie na patelni i również dodajcie do masy. Umytą paprykę i pieczarki też pokrójcie w małe kawałeczki. Przełóżcie do całości. Wymieszajcie dokładnie.
Z tak powstałej masy smażcie placuszki (ja nakładam mniej więcej jedną łyżkę stołową na jeden placek).
Placki koniecznie trzeba zjadać z jakimś „mokrym”dodatkiem. Sprawdziłam, że świetnie pasuje tahini. Wyśmienicie będzie również smakował placek moczony w marokańskiej paście orzechowej Le Papu.
Wszystkiego zdrowego,
Agnieszka