Czekoladowo-migdałowy mus na bazie dyni.
Macie ochotę na coś zdrowego i pysznego? Znów mam dla Was propozycję bazującą na dyni, a konkretnie na purée dyniowym. Przygotowałam go naprawdę sporo i chętnie korzystam. Wiecie jak przygotować takie purée, żeby się nie przepracować? Wystarczy umyć dynię, potem pokroić na ćwiartki (a jeśli jest bardzo duża to na ósemki) i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę (do miękkości). Odpada Wam wtedy to, co jest najtrudniejsze w obróbce dyni, czyli jej obieranie ze skórki. W tym przypadku bowiem wystarczy po upieczeniu wyskrobać miękkie purée łyżką. Obieranie odpada! Takie purée można zamrozić i potem w ciągu całej zimy przyrządzać z niego mnóstwo pyszności.
Jedną z nich jest właśnie mus czekoladowo-migdałowy. Co potrzebujecie, żeby go przygotować?
1 szklankę purée z dyni
3 czubate łyżeczki masła migdałowgo
2 płaskie łyżki kakao
2 łyżki mleka migdałowo-orkiszowego
2 łyżeczki syropu klonowego
szczypta imbiru
szczypta kardamonu
szczypta cynamonu
szczypta czarnego pieprzu
Wszystkie składniki wystarczy po prostu dobrze zmiksować. Całość najlepiej podawać ciepłą. Taki mus można jeść na różne sposoby. Sam, bez żadnych dodatków i wtedy stanowi lekki posiłek, dobry na przykład na podwieczorek lub drugie śniadanie. Lub też polać nim owsiankę i jaglankę – razem stworzą przepyszne i sycące śniadanie. Który sposób wybieracie?
Wszystkiego smacznego,
Agnieszka