porady jak to ugryźć

Dyniowo wchodzimy w listopad. Pomysł na dyniowy chlebek.

Dyniowo wchodzimy w listopad. Pomysł na dyniowy chlebek.

Przełom października i listopada to czas dyni. Są wszędobylskie. I tak jako lampiony mogą budzić sympatię, tak na pewno przetworzone koją i rozgrzewają w jesienne chłody. Było już o mojej super szybkiej zupie dyniowej, teraz będzie coś bardziej czasochłonnego. Załóżmy, że to pomysł na weekend, gdy presja czasu nie jest tak silna jak w dzień roboczy. Rzecz będzie o cieście dyniowym. Moim dużym zaskoczeniem przy tym cieście był brak jajek. Dynia świetnie klei i wiąże ciasto. W cieście dyniowym znajdziecie na pewno wiele impresji z ciasta marchewkowego, choć moim zdaniem dynia wygrywa. Jeśli chodzi o dobór dyni – tu stawiam na tę „lampionową” – pomarańczową dynię. Dynia maślana czy piżmowa, której jestem fanką – być może by się sprawdziła także, ale tego nie testowałam:) I ważna informacja, to typ ciasta „mokrego”, więc mały zakalec moim zdaniem wpisany jest w specyfikę tego wypieku;) - a na pewno doskonale smakuje!

Przygotowywanie dzielimy na dwa etapy:

- przygotowanie puree z pieczonej dyni – można to zrobić dzień wcześniej. Przy pieczeniu warzyw dyniowatych nie obawiajcie się wysokiej temperatury piekarnika. Ja nastawiam go na ok. 200 stopni, dynię pakuję w skórze, przekrojoną na cztery części i dopiero po upieczeniu obieram ją i miksuję. Pieczenie powinno zająć ok. 60 minut. Do samego ciasta potrzebna nam będzie tylko jedna szklanka puree. Jeśli już jednak porywacie się na pieczenie dyni, to zachęcam do upieczenia całej dyni i spakowanie nadmiaru w słoiki. To szybka baza do choćby zupy czy też sosu do dobrego makaronu.

- przygotowanie ciasta:

Co będzie nam potrzebne:

1 szklanka mąki razowej pszennej

1 szklanka mąki orkiszowej

¾ szklanki brązowego cukru (można spróbować też z ksylitolem)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki imbiru

½ łyżeczki cynamonu

¼ gałki muszkatołowej

szczypta soli

1 szklanka puree z dyni

½ szklanki oleju rzepakowego

1/3 szklanki mleka roślinnego

Zgodnie ze szkołą zaczynamy od wymieszania suchych składników, po czym dorzucamy do nich wymieszane mokre i dokładnie wszystko łączymy. Mamy już masę na ciasto, więc wykładamy papierem do pieczenia keksówkę, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni . Przelewamy ciasto do keskówki i wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut. O gotowości ciasta zdecydować powinien pozytywnie zaliczony test patyczka. Jeśli ten wbity w ciasto pozostaje mokry, zatrzymujemy ciasto jeszcze w piekarniku. To szybkie do przygotowania ciasto, o ile oczywiście wcześniej przygotujecie dynię. Sprawdza się jako ciepły chlebek do gorącego mleka roślinnego. Słodkie, proste i dyniowe… koi zmysły i ciało.

Dorota


PRODUKTY Z PRZEPISU

Dyniowo wchodzimy w listopad. Pomysł na dyniowy chlebek.

Najbardziej lubicie

Pokaż więcej