porady jak to ugryźć

Jaglano-kokosowe śniadanie. Czy można lepiej zacząć dzień?

Jaglano-kokosowe śniadanie. Czy można lepiej zacząć dzień?

Mam dla Was coś naprawdę przepysznego! Jeszcze się oblizuję na samą myśl o śniadaniu, które właśnie dla Was wypróbowałam. Sama na tym korzystając:) Pyyyszne! A do tego zdrowe i bardzo sycące. Spisze się doskonale jako początek ciężkiego dnia, w którym przyda się spora dawka energii. Cóż to? – jesteście ciekawi. Uchylam rąbka tajemnicy - blend z kaszy jaglanej, banana i manny kokosowej. Okraszony ekspandowanym amarantusem. Cieknie Wam już ślinka?:) I bardzo słusznie! Jak przygotować takie śniadanie? Nic prostszego. Będziecie tylko potrzebować:

 

pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

średniej wielkości banan

¼ szklanki wegańskiego mleka

1 bardzo czubata łyżka manny kokosowej

3 łyżki ekspandowanego amarantusa

 

Jak macie te składniki, to jest już z górki. Nie napracujecie się zanadto. Wystarczy tylko zblendować kaszę, banana, mleko i mannę. Potem dodać amarantusa i delikatnie wymieszać. Zjadać mrucząc z rozkoszy, jakie to smaczne (nie wiem, jak Wy, ale ja mam genetycznie zakodowane wydawanie takich dźwięków, gdy jem dobre jedzenie).

Zamiast manny kokosowej możecie też użyć dowolnego masła orzechowego. Mnie podoba się jeszcze połączenie z masłem  orzechowym chrupiącym (zostawienie kawałeczków niezmielonych orzechów w maśle to wg mnie patent o tyle prosty, co genialny!).

Przepis jest obliczony na jedną (głodną!) osobę, więc jeśli chcecie zrobić śniadanie dla całej rodziny zwiększcie ilość składników proporcjonalnie do ilości głodnych brzuchów;)

Bardzo smacznego Wam życzę!

 

Agnieszka


PRODUKTY Z PRZEPISU

Jaglano-kokosowe śniadanie. Czy można lepiej zacząć dzień?