porady jak to ugryźć

Bardzo migdałowe muffinki bez cukru.

Bardzo migdałowe muffinki bez cukru.

Wymyśliłam przepyszny przepis! Obiecuję, że osłodzi Wam dzień. Nie będziecie już wcale a to wcale marzyć o niebieskich migdałach. Będziecie się koncentrować jedynie na migdałowym smaku w Waszych ustach. Z miłym poczuciem, że nie spożywacie w ogóle mąki ani cukru, a mimo to jest słodko, puszyście i wyśmienicie. Bardzo migdałowe mufinki bez mąki zadowolą nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Do pracy zatem! Szykujcie:

1/2 szklanki mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
1 czubata łyżka masła migdałowego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 jajka
1 gorzka czekolada z dużą zawartością masy kakaowe 80 g.
5 łyżek miodu

Czekoladę rozpuście w kąpieli wodnej. Oddzielcie żółtka i białka. W misce zmieszajcie mąkę migdałową z proszkiem do pieczenia. Osobno utrzyjcie miód z żółtkami, masłem migdałowym i olejem. Dodajcie odrobinę wystygniętą czekoladę. Białka ubijcie na sztywną pianę.  Do utartej masy dodajcie mąkę z proszkiem. Wymieszajcie. Na końcu dołóżcie ubitą pianę z białek i znów delikatnie połączcie składniki. Przełóżcie do foremek i pieczecie około 20 minut w 180 stopniach. Pamiętajcie tylko, nie popełnijcie mojego błędu i włóżcie do foremek nie więcej niż pół foremki muffinkowej masy. Ja bazując na swoich dotychczasowych doświadczeniach zapełniłam około 2/3 foremki i niestety okazało się, że to nieco za dużo w tym przypadku. Ciasto wyrosło tak bardzo, że trochę się wylało i oklapło. Choć wpłynęło to wyłącznie na wygląd muffinek, a na smak zupełnie nie (były obłędne!), to Wy nie popełnijcie mojego błędu. 

Wszystkiego smacznego,
Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Bardzo migdałowe muffinki bez cukru.