porady jak to ugryźć

Domowe lody o smaku orzechów z białą czekoladą.

Domowe lody o smaku orzechów z białą czekoladą.

O czym marzą mali i duzi jak tylko mocniej przygrzeje słońce? Wiadomo - o lodach! W czasie wakacji lody wchodzą na stałe w skład zachcianek moich dzieci. Nawet mój Trzylatek, początkowo sceptyczny wobec tego zimnego przysmaku, w końcu dał się przekonać i teraz wsiąkł na całego. Nie ukrywam, że ja też w ciepłe dni lodami nie wzgardzę:)

Naprawdę dobrych lodów jest jednak wciąż jak na lekarstwo. Nie zawsze są akurat pod ręką, kiedy najdzie nas na nie chętka. Zwłaszcza, że naszymi faworytami są (na równi) wszystkie bez wyjątku lody we Włoszech (a więc na co dzień mamy do nich nieco za daleko) i lody w słynnej już rodzinnej lodziarni w Jadowie, gdzie czasem bywamy w weekendy. Co zatem robić gdy lodów zachce nam się w domu? I to już i natychmiast oczywiście… Mam na to sposób! Ostatnio znalazłam genialną inspirację od erVegan (dziękuję!). Nieco ją zmodyfikowałam (czytaj – maksymalnie uprościłam), wypróbowałam na sobie i teraz z czystym sumieniem polecam i Wam. Lody z tego przepisu są naprawdę świetne!

Czego będziecie potrzebować na 2 porcje?

 

-1 bardzo dużego banana (lub 2 małe banany)

-3 łyżki masła orzechowego z białą czekoladą

 

Niewiele, prawda?:) Banana trzeba pokroić na cienkie plasterki i włożyć do zamrażarki do całkowitego zamrożenia (ja włożyłam na całą noc). Potem przełożyć banana do dobrego malaksera, zostawić na minutę, dołożyć do niego masło orzechowe z białą czekoladą i porządnie zmiksować. To najtrudniejszy moment całego przepisu, bo miksuje się taką mrożonkę bardzo ciężko, ale skoro ja dałam radę, to znaczy, że jest to spokojnie do zrobienia. I voila. Po uporaniu się z tym zadaniem, lody są gotowe:) Trzeba je tylko przełożyć do miseczek i udekorować czym dusza zapragnie (moja dusza ostatnio nieustannie pragnie tylko i wyłącznie truskawek).

Smacznego ochłodzenia życzę!

 

Agnieszka

 

P.S. Możecie nieco modyfikować ilość masła orzechowego z białą czekoladą w przepisie według własnego gustu. Jeśli dodacie go mniej, lody będą bardziej zmrożone, jeśli tyle, ile w moim przepisie, bardziej aksamitne. Dobrze użyć masła z białą czekoladą, bo idealnie komponuje się z bananem i dodaje mu trochę słodyczy. Lody ze zwykłym masłem orzechowym byłyby nieco zbyt wytrawne.


PRODUKTY Z PRZEPISU

Domowe lody o smaku orzechów z białą czekoladą.