porady jak to ugryźć

Migdałowo-marchewkowe muffinki. Słodkości bez cukru.

Migdałowo-marchewkowe muffinki. Słodkości bez cukru.

Ten przepis, o którym chcę Wam dziś napisać, a raczej którym chcę się dziś z Wami podzielić ma dwie super zalety.

Pierwsza z nich to taka, że to słodkość całkiem bez cukru. Więcej, nie tylko bez cukru, ale bez wszelakich innych dosładzaczy. Żadnych daktyli, żadnych fig, żadnego syropu klonowego, żadnego ksylitolu – nic! A mimo wszystko jest lekko słodko, co wynika z faktu, że w składzie mamy migdały, marchewkę i jabłko, a to a pełni naturalna słodycz.

Druga zaleta jest z kolei taka, że to przepis „resztkowy”, pozwalający jak najlepiej wykorzystać to, co mamy w domu. W tym przypadku były to pozostałości po obiedzie, czyli surówka z jabłka i marchewki. Zrobiłam jej całą kopę, bo ostatnio znikała w zastraszającym tempie, a tu jak na złość tym razem nie miała aż takiego powodzenia jak się spodziewałam i została mi jej dobra szklanka. Wyrzucić? Nie przystoi! Zrobiłam więc muffinki, które wyszły palce lizać!

Jeśli macie ochotę przyrządzić takie w domu:

2/3 szklanki tartej na małych oczkach marchewki

1/3 szklanki tartego na małych oczkach jabłka

2/3 szklanki mąki migdałowej

1/3 szklanki mąki orkiszowej bądź pszennej

1 jajko

1/5 szklanki oleju rzepakowego

szczypta cynamonu do smaku

1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów

Ustawcie piekarnik na 180 stopni. Wymieszajcie przesiane przez sito obie mąki (dodatek mąki orkiszowej do migdałowej znakomicie robi jeśli chodzi o puszystość wypieku), ale to mąka migdałowa gra tu pierwsze skrzypce) , proszek i cynamon. W drugiej misce połączcie ze sobą z kolei marchewkę, jabłko, jajko i olej. Następnie wymieszajcie obie masy. Nie potrzebujecie do tego żadnego miksera, w zupełności wystarczy łyżka, nie trzeba nawet temu zajęciu poświęcać zbyt wiele czasu. Zrobiliście? Przygotujcie foremki do muffinek i nalejcie do nich tak powstałą masę, każda foremka powinna zostać zapełniona do około ¾ swojej powierzchni. Włóżcie do piekarnika i pieczcie 20 minut.

Wszystkiego zdrowego!

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Migdałowo-marchewkowe muffinki. Słodkości bez cukru.