porady jak to ugryźć

Pomysły na owocowe podwieczorki. Prościej już nie będzie.

Pomysły na owocowe podwieczorki. Prościej już nie będzie.

Tak się złożyło, że do kilku tygodni siedzę już w domu. Mój syn powoli dochodzi do siebie po ciężkiej infekcji. Reszta domowników wybywa w ciągu dnia, a my oboje twardo pozostajemy w domu. Dogadzam mu zatem i usiłuję zdrowo i smakowicie karmić, tak by nadrobił stracony podczas choroby kilogram (w jego, jakże chudym przypadku, taki kilogram to nie byle co).

Czasem najbardziej udane okazują się te najprostsze kulinarne pomysły. Tak było i tym razem.

Na pierwszy ogień poszedł zatem idealny podwieczorek, który obaj moi chłopcy zajadali kiedyś z przyjemnością jeszcze w przedszkolu, a więc pieczone jabłka. Co będziecie potrzebować do ich zrobienia? Tylko 3 produkty:

jabłka

miód

cynamon

Jabłka umyjcie, przekrójcie na pół, posmarujcie miodem niczym masłem i posypcie cynamonem wedle uznania (ja zużywałam nawet ćwierć czubatej łyżeczki na jedną połówkę jabłka, bo cynamon cudownie dosmaczał owoce, a poza tym ma właściwości antybakteryjne, na co w obecnej chwili zwracam wyjątkową uwagę). Następnie pieczcie około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wiecie jakie to jest pyszne? Rozpływa się w ustach!

Tak się rozochociłam, że od razu poszłam za ciosem i postanowiłam dogodzić sobie owocowo jeszcze mocniej i wykorzystać w tym celu banany (syn odmówił tym razem uczestnictwa, niestety z bananami od kilku lat stanowczo nie chce mieć do czynienia, pozostał przy jabłkach).

Tym razem wzięłam również tylko 3 składniki:

banany

miód

odrobinę oleju kokosowego

Banany obrałam ze skórki, przekroiłam na pół, posmarowałam miodem, a następnie podsmażyłam przez chwilę z dwóch stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Jak to się cudownie skarmelizowało w tym miodowo-bananowym duecie!

Może macie ochotę na któryś z tych prostych podwieczorków? Polecam!

Wszystkiego smacznego, wszystkiego zdrowego

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Pomysły na owocowe podwieczorki. Prościej już nie będzie.