porady jak to ugryźć

Rabarbar pod migdałową kruszonką, czyli sezonowe łakocie.

Rabarbar pod migdałową kruszonką, czyli sezonowe łakocie.

Pan z mojego warzywniaka dopiero od około tygodnia sprzedaje rabarbar. Wcześniej twierdził, że to co jest dostępne jeszcze się nie nadaje. Wie, co mówi, więc słucham uważnie i dopiero jak pozwoli, zaczynam wielkie objadanie! Wiadomo, że z niektórych warzyw i owoców trzeba korzystać ile wlezie, póki są dostępne. Rabarbar z pewnością do nich należy. Dlatego dzisiaj gotuję kompot z rabarbaru, a kilka dni temu zrobiłam inne przepyszne rabarbarowe danie, a właściwie rabarbarowy deser. Rabarbar pod kruszonką. W moim wykonaniu w możliwie jak najzdrowszej wersji, choć tym razem trochę grzesznie, bo z cukrem. Rabarbar z cukrem to jest to! Nie rezygnuję zatem i korzystam z tego pomysłu w mój domowy dzień słodyczy (mamy ustalony taki dzień,  żeby w ciągu tygodnia jeść raczej zdrowo).

Czego będziecie potrzebować?

½ kg rabarbaru

¼ szklanki cukru kokosowego

1/2 szklanki mąki orkiszowej

3 łyżki oleju kokosowego

3 czubate łyżeczki masła migdałowego

3 łyżki syropu daktylowego

Rabarbar myjemy. Odkrajamy twardy dół łodygi i liście. Kroimy na plasterki. Smażymy na patelni razem z cukrem przez około 5-6 minut. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie mieszamy ze sobą mąkę, rozpuszczony i wystudzony olej kokosowy, masło migdałowe i syrop daktylowy. Masa, która powstanie powinna przybrać konsystencję mokrego piasku. Taki piasek rozrzucamy na usmażonym rabarbarze. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piecyka i pieczemy przez około 30 minut. Jeśli macie małe naczynia żaroodporne (ja niestety nie miałam), to najlepiej skorzystajcie właśnie z takich i podzielcie deser na porcje (z podanej ilości powinniście otrzymać 4 porcje). Będziecie mieli gotowe do podania danie. Jeśli tak, jak ja, macie tylko większe naczynie, musicie potem upieczony rabarbar przełożyć na talerzyki lub do miseczek, co niestety psuje nieco wygląd tego smakołyku. Całe szczęście jednak nie psuje smaku☺

Wszystkiego smacznego,

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Rabarbar pod migdałową kruszonką, czyli sezonowe łakocie.