Ma ciemny, zielony kolor i orzechowy zapach. Ma zbawienny wpływ na układ trawienny, wspomaga usuwanie toksyn i pasożytów, wzmacnia i chroni skórę przed starzeniem i reakcjami alergicznymi. Łagodzi stany zapalne kręgosłupa i stawów, dodatkowo wspomaga prawidłowe działanie układu moczowego i leczenie prostaty. Przeznaczony jest do stosowania na zimno. Jako dodatek do chleba, ziemniaków, kasz, warzyw, sałatek, surówek. Do sera białego. My polecamy do ugotowanych jajek oraz jako polewę do lodów☺
Więcej o oleju z pestek dyni przeczytacie na naszym blogu:
Olej z pestek dyni. Z czym to się je?
Znajdziecie tam także przepisy z wykorzystaniem oleju z pestek dyni:
Pesto brokułowo-migdałowe. Zdrowotna petarda!
Krem z białych warzyw z masłem orzechowym.
KTO SERWUJE?
"Darów Natury" przedstawiać chyba nie trzeba, bo kto zainteresowany zdrowym jedzeniem o nich nie słyszał? To funkcjonująca już od lat firma zajmująca się ziołami i zdrową żywnością. Wywodzi się z pięknego, czystego Podlasia i mieści w małej, zagubionej pośród lasów wiosce Koryciny. Z jej okolic pozyskuje surowce potrzebne do wytwarzania swoich produktów. Daje to gwarancję pochodzenia z możliwie nieskażonej ziemi.