Cząber to przyprawa przyniesiona mi przez Mamę. Stosuję ją praktycznie do każdej zupy. Cząber to też świetne uzupełnienia ostrych omletów, czy zapiekanek. Pasuje do warzyw, zwłaszcza fasoli. Zanim upowszechniło się w Europie użycie pieprzu, to właśnie cząber był najsilniejszą i najbardziej aromatyczną przyprawą. Dlatego od czasów Sasów jest synonimem tego, co aromatyczne.
Należy pamiętać, że cząber jest jedną z tych przypraw, którą należy dodawać dopiero pod koniec gotowania, bo inaczej straci swój smak.
Cząber pomaga przy zapaleniu przewodu pokarmowego, na wzdęcia i niestrawności. Ma też właściwości antyseptyczne.
Przepisy z wykorzystaniem cząbru znajdziecie na naszym blogu:
Kotlety z resztek. Szybki, warzywny obiad.
Kotlet z ciecierzycy i kalafiora. Prosty obiad.
Fuczki, czyli placki z kapusty kiszonej.
Kotlet z kalafiora. Konkretny obiad z warzyw.
Wegański smalczyk z fasoli i masła z orzechów laskowych
Nie zawiera chemicznych konserwantów i polepszaczy smaku.
KTO SERWUJE?
Visana to wytwórca przypraw odkryty przez nas w okresie praktykowania diety tzw. „bezbiałkowej“ czyli wówczas, gdy wydaje się, że wszystko co zjesz powoduje kolkę u Twojego malucha. Visana ratuje każdą dietetyczną potrawę, a wyrafinowanym dodaje dobrego smaku. Naturalne składniki i oryginalne mieszanki – tak najkrócej scharakteryzowałybyśmy tego producenta. Bez polepszaczy smaku i bez mitycznego glutaminianu smaku, ale na jadlosfera.pl to chyba oczywiste!
Kilka mieszanek przypraw tego producenta jest wprost nie do zastąpienia. Naszymi faworytami są przyprawa do chleba i wszystkie wariacje na temat suszonych pomidorów. To idealne zestawy dla tych, którzy w kuchni pichcą szybko, ale potem długo jedzą delektując się smakiem i dobrym towarzystwem.