Amarantus nazywany złotem Inków, zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies i białko bardziej wartościowe niż sojowe. Amarantus ekspandowany zwany jest inaczej poppingiem. To nic innego niż prażone jak popcorn ziarna amarantusa. Można je jeść z jogurtem, mlekiem (standardowym lub roślinnym). Mój trzylatek chrupie go często sam na podwieczorek. Ja wtedy czuję się spełnioną matką właściwie dbającą o wyżywienie syna niewielkim kosztem własnym☺
Specjalnie dla Was polecamy szybki (a jakże!) przepis na pieczone jabłka z amarantusem:
Przekroić jabłka na pół. Wydrążyć gniazda nasienne. Wymieszać popping z miodem. Kto lubi niech doda też szczyptę cynamonu (ja akurat wolę bez). Napełnić mieszanką gniazda nasienne i piec w piekarniku ok.25 minut w 200 stopniach.
Pycha!
Przepisy z wykorzystaniem ekspandowanego amarantusa znajdziecie na naszym blogu:
Amarantus - nasze sprawdzone przepisy na złoto Inków.
3 przepisy, które polubiliście najbardziej w 2017 roku.
Bułeczki amarantusowo-gryczane. Ekspresowe wypieki domowej roboty.
Amarantusowe chrupki – homemade!
Jaglano-kokosowe śniadanie. Czy można lepiej zacząć dzień?
Wytrawny romans amarantusa ze słonecznikiem. Co z tego będzie?
Produkt bezglutenowy
Skład: nasiona amarantusa (szarłatu) (produkt rolnictwa ekologicznego)
KTO SERWUJE?
Przedstawiamy Wam KUBARĘ. To jedna z większych rodzimych firm zajmujących się produkcją ekologicznej żywności. Nie mogło jej u nas zabraknąć, bo to mistrzowie zdrowego podania zbóż. Odkryłyśmy ją szukając kilka lat temu zdrowych przekąsek i ciekawych śniadań dla naszych dzieci. Przyjęła się i została na stałe. Możemy ręczyć, że jej produkty zjada się pysznie w najróżniejszych konfiguracjach Czuć, że zostały stworzone z pasji. Żadnych ulepszaczy i sztucznych dodatków. Prostota i naturalne składniki - wg nas to jest to!